Puțini dintre noi mănâncă urzici, poate pentru că se găsesc doar la piață, primăvara, sau poate nu știm cum să le preparăm, astfel, încât să aibă un gust delicious.

Dacă însă ai ști câte vitamine, proteine și săruri minerale conține urzica, cred că vei fi convis că este momentul să mergi la cumpărături.

Urzica – cumul de proteine, vitamine și săruri minerale

Așadar, urzica este bogată în proteine, glucide și conține vitaminele A, B2, K, C, Calciu, Magneziu, Fosfor și Zinc. Urzica are proprietăți diuretice, imunostimulatoare, tonice și antibronșice.

Iată câteva rețete simple care te vor ajuta să beneficiezi de toate aceste proprietăți.

Supa cremă de urzici

Dacă îți plac supele, cea de urzici este foarte simplu de făcut. Ai nevoie de jumătate de kilogram de urzici, 3 cartofi, 2 cepe albe, un usturoi mărunțit pentru gust, sucul de la o lămâie, care îi va da aroma, sare și piper.

Ai cumpărat urzicile, le speli cu apă rece și le pui, pentru preparare, într-o oală cu apă și sare. După ce au dat prima dată în fiert, adaugi cartofii. După ce fierb și acestea, scurgi zeama și apoi pasezi tot ce a rămas. Tot acolo pui sare și piper, după gust.

Supă se servește fierbinte și se acrește cu suc de lămâie, dacă vrei.

Ciulama de urizici 

Ciulamaua îmi aduce aminte de copilărie. Nu e greu de făcut, așa că s-ar putea să îți iasă gustoasă. Ai nevoie de câteva legături de urzici, o lingură de făină pentru îngroșarea compoziției, 2 linguri de ulei și sare și piper.

Pui, mai întâi, la fiert o oală mare cu apă și sare. Apoi, când dă în clocot adaugi urzicile spălat și curățate, pe care le lași la fiert 15 minute. Apoi scurgi zeama, dar nu o arunca, îți va fi de folos.

Așadar, urzicile se mixează în bender, până se fac piure. Tot acolo, pui sare, piper, o lingură de faină, amestecând în continu compoziția. Poți să o servești cu mămăligă.

Budinca de orez și urzici

Dacă nu ești fan orez, ai putea încerca această rețetă. E consistentă, dar e si delicioasă. Ai nevoie de jumătate de kilogram de urzici, 75 de grame de unt, un pahar de orez, pe care îl fierbi înainte, 100 de grame de mozzarella rasă. Îți mai trebuie o lingură de făină, o lingură de boia dulce, sare și piper. Mai ai nevoie și de o lingură de pesmet și una de unt.

Mai întâi, curăță și spală urzicile. Apoi, pune o oală cu apă cu sare la fiert, apoi când dă în clocot, adaugă urzicile. Le vei lăsa acolo 15 minute, ca apoi să le scurgi și să le toci mărunt. După aceasta, le amesteci cu 25 de grame de unt, topit înainte, 30 de grame de mozzarella rasă, boia și făină. Toate se amestecă până când compoziția se omogenizează. Apoi adaugi sare și piper.  Acum vine partea cu orezul. Amesteci orezul fiert cu 50 de grame de mozzarella și cu restul de unt, topit.

Ai nevoie de un vas yena, pe care îl vei unge cu unt, apoi pui pesmet pe toată suprafața, ca apoi să adaugi jumătate din compoziția de orez, apoi cea de urzici, peste care adaugi restul de orez. La final, pui și mozzarella care a rămas.

Budinca se coace în 35 de minute, la 180 de grade și se lasă la răcit pentru o oră, ca apoi să poată fi servită.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail