Cătina este un arbust originar din China și din unele zone ale Europei. Conține mulți compuși medicinali, precum și nutrienți care includ: vitamine, aminoacizi, acizi grași, minerale. De sute de ani, cătina a fost folosită în China pentru calitățile sale medicale și nutritive.

Frunzele, florile, semințele și boabele de cătină sunt folosite în ceaiuri, uleiuri sau concentrate pentru o mare varietate de probleme de sănătate.

Originară din Himalaya, planta de cătina produce boabe galben-portocalii. Boabele sunt minuscule și reprezintă o treime din dimensiunea unei afine, dar conține de 12 ori mai multă cantitate de vitamina C decât se regăsește într-un fruct de portocală.

Cu cantități mari de proteine, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale (cel puțin 190 de compuși bioactivi), boabele de cătină sunt un aliment puternic, care trebuie să se regăsească în dieta noastră alimentară.

Iată câteva dintre beneficiile cătinei:

1. Pierderea în greutate

Potrivit ultimelor studii, cătina are capacitatea de a contribui la pierderea în greutate prin prevenirea depozitării excesului de grăsime. Odată cu pierderea în greutate vine și o scădere a bolilor precum bolile de inimă și diabetul. Capacitatea sa de a scădea nivelurile de proteină C reactivă, o proteină asociată cu inflamația, a legat, de asemenea, cătina de niveluri reduse de boli cardiovasculare și diabet.

2. Hidratează din interior spre exterior

Această plantă puternică are un conținut ridicat de acizi grași omega. Și, deși încă așteptăm mai multe studii despre beneficiile omega 7, când este vorba de proprietăți antiinflamatorii, rezultatele arată promițătoare. Consumul regulat al acestor acizi grași ajută la lubrifierea unui intestin uscat și stagnant, crescând eliminarea regulată pentru cei care suferă de constipație.

3. Calmează pielea

Pentru pielea iritată, cătina poate fi extrem de terapeutică. Acizii grași Omega 3 reduc inflamația (și, prin urmare, roșeața), arsurile și mâncărimile, în timp ce vitamina E ajută la vindecarea rapidă a pielii și la reducerea cicatricilor.

4. Tratează sindromul ochiului uscat

Într-un studiu clinic, pe un eșantion de 86 persoane, uleiul de cătină a fixat simptomele ochiului uscat create de vremea rece, prin inversarea nivelului ridicat al concentrațiilor de particule de pe filmul lacrimal din ochi. Uleiul a fost administrat de către pacienți în formă orală. Potrivit unui alt raport medical, acizii grași din semințele de cătină și uleiurile de pulpă au redus uscarea ochilor induse de stres la șoareci prin creșterea secreției lacrimale, uleiul de pulpă având un efect mult mai puternic.

5. Funcție digestivă

Într-un studiu clinic, pe un eșantion de 120 copii cu indigestie, un tratament cu extract de cătină a îmbunătățit pofta de mâncare, a crescut golirea stomacului și funcția digestivă mai bine decât un medicament pentru motilitatea stomacului și intestinului. Acest lucru a dus la creșterea și dezvoltarea lor crescută.

6. Protecția creierului

Extractul de frunze de cătină protejează creierul împotriva daunelor oxidative și inversează distrugerea creierului. Într-un studiu clinic, pe un eșantion peste 200 de persoane în vârstă (atât sănătoase, cât și cu boala Alzheimer), utilizarea extractelor de cătină a îmbunătățit amintirea cuvintelor, durata atenției, starea de spirit, dar și inflamația la nivelul creierului.

7. Subțierea vaginală în timpul menopauzei

Într-un studiu clinic făcut în rândul unor femei în postmenopauză cu uscăciune vaginală, mâncărime sau arsură, uleiul oral de cătină a îmbunătățit simptomele prin protejarea mucoasei vaginale de subțiere.

8. Antiinflamator

Extractul de boabe de cătină reduce nivelul inflamator la nivel de organe, și nu doar. O doză de cătină poate reduce cantitatea de inflamație și proliferare a celulelor imune în articulații.

 

Verifica ofertele noastre

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail