Dacă ești unul dintre cei care și-a propus pentru acest an să scape de kilogramele în plus, să știi că este momentul când poți să te apuci de slăbit.

Dar până a te decide ce dieta vei ține trebuie să ții cont de câteva lucruri care îți influențează greutatea, asta pentru că sunt multe persoane care chiar dacă țin o dietă anume nu ajung să slăbească. 

Când este bine să mă cântăresc?

Dacă ai mai ținut cure, sigur te cântăreai mai tot timpul zilei, însă experții și cercetătorii în materie de slăbit, susțin că cel mai bun moment pentru a te cântări este dimineața. Mai exact, imediat ce te trezești, ar fi bine să te și urci pe cântar. Ar fi bine, daca ai face din asta un ritual al începutului de zi. Așa vei ști corect ce greutate ai și vei putea să iei cele mai bune decizii cu privire la sănătatea ta. 

Studiile arată că măsurarea zilnică a greutății este una dintre modalitățile prin care ajungi să impiedici acumularea de kilograme. Dacă ai pierdut din kilograme, sigur vei fi motivat să continui. Iar dacă nu, nu trebuie să te lași, mai bine caută și alte modalități.

Spre exemplu, profesorul de nutriție și psihologie, David Levitsky, de la Universitatea Cornell din SUA, este de părere că această metodă: „te obligă să fii conștient de legătura dintre consumul tău și greutatea ta”, astfel încât, „un banal 100 de calorii în fiecare zi se poate adăuga până la finalul săptămânii, dar dacă ești conștient de asta, poți face o mică schimbare în fiecare zi, cum ar fi reducerea dimensiunii porției sau să sari peste o gustare”. 

Iar un studiu publicat în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietă din 2015, a urmărit evoluția a 47 de bărbați și femei obezi. Toți au ținut același regim timp de 6 luni. Cei care se cântăreau zilnic, au slăbit mult mai mult, 13 kilograme în minus, în medie. 

 

De ce nu reușesc să slăbesc?

Dacă și tu ți-ai pus acesta întrebare, după ce ai început să ții regim și chiar să faci sport. Înseamnă ca faci parte din categoria celor care au un metabolism lent, ceea ce înseamnă că și arderile sunt la fel. Așadar, nu te descuraja, când cântarul arată că ai aceleași kilograme, chiar și după zile bune de la începrea dietei.

Există o soluție. Pentru a reușit să treci de etapa în care greutatea îți stagnează este nevoie să faci mai mult sport sau să reduce aportul zilnic de calorii, poți combina ambele variante. 

De ce lucruri trebuie să țin cont pentru a reuși să slăbesc?

Sunt câțiva factori care îți influențează greutate:

  1. Somnul. Este important cât dormi și dacă te trezești odihnit, deoarece dacă ești obost poți mânca haotic, poți mânca dulciuri, fără ați mai păsa de cântar. 

  2. Stresul. Da, starea mentală are o impact important asupra greutății. Dacă nivelul de stres este mare, atunci hormonul asociat acestuia, cortizol, crește. Ceea ce înseamnă mai multă insulină, ceea ce în timp poate duce la apariția colăceilor din jurul burții. Tot din această cauză te poți trezi că nu te mai poți opri din mâncat și simți tot timpul nevoie de a mânca alimente dulci. 

  3. Tranzitul intenstinal. Dacă digeri bine se vede asta și pe cântar. Dar, trebuie să ții cont că o masa bogată poate să îți aducă dureri de stomac. Dacă știi că ai probleme cu digestia, mânâncă echilibrat cât de mult poți. 

  4. Vârsta. Poate o să râzi, dar este important să știi că în funcție de ce vârsta poți să te îngrași sau nu. Există și un motiv, metabolismul suferă modificări atunci când trec anii, așa că vei vedea cum cu greu dai jos grăsimea, cu toate că tu consumi aceleași alimente, același număr de calorii.

  5. Hidratarea. Mulți uităm să bem apă, însă hidratarea are un rol important în funcționarea organismului. Dacă bei apă suficientă ajuți organismul să îți desfășoare bine funcțiile. 

  6. Menopauza. Pentru că vine la pachet cu o serie de modificări hormonale, aceasta poate duce și la modifcarea greutăți. De obicei, femeile se îngrașă. Pentru a nu te îngrășa, este bine să rămâi activă, exerciții fizice regulate sau doar mersul pe jos, și nu uita să ai grijă ce mânânci.

La ce alimente să renunț?

Pentru a slăbi este important ce mănânci. Iată ce nu poți consuma, pentru a slăbi:

  • Trebuie să fii atent cum combini alimentele, unele se digeră mai greu, altele mai ușor.

  • Nu uita, alimentele care conțin multă sare și carbohidrații, te vor face să reții în organism mai multă apă, iar asta se va vedea la cântar. Dacă vei renunța la alimentele procesate și la sucuri, se va cunoaște asta imediat. Unele medicamente rețin apa în organism. Atenție, dacă ești al menstruație, nu te îngrijora că ai mai multe kilograme ca de obicei, vei vedea că după câteva zile îți vei reveni. 

  • Mulți sunt îngrijorați, alții, chiar dezamăgiți, când după ore bune de activitate fizică își dau seama ca au mai multe kilograme decât înainte. Efortul fizic face organismal să retină apa, la asta se adaugă și faptul că mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea. În timp, vei vedea rezultatele.

  • Renunță la alcool, organismal va procesa mai greu alcoolul față de apă, spre exemplu.

Dar dacă după luni  în care ai mâncat sănătos și ai făcut sport nu ai reușit să slăbești, mergi mai bine la medic. Sunt boli care te fac să iei în greutate, orice ai face. 

În concluzie, este nevoie de un echilibru între activitatea fizică și alimentație. De aceea, când uităm să ținem cont de una dintre acestea sau chiar de ambele, ne trezim că nu mai știm cum să dăm jos kilogramele în plus. 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail