Cu toții ne-am întrebat care este valoarea normală a glicemiei și când avem motive reale de îngrijorare. Persoanele cu diabet trebuie să știe care sunt valorile normale pentru glicemie, pentru că, doar așa, pot ține sub control diabetul.
Dar ce este glicemia? Glicemia este concentrația glucozei din sânge și provine din alimentele pe care le consumăm, de aceea este principala sursă de energie pentru corpul nostru.
Așadar este nevoie să știi următoarele:
1. Valorile glicemiei;
2. Testele pentru glicemie;
3. Glicemia și sănătatea;
4. Hiperglicemia (glicemia crescută)
4.1 Afecțiuni
4.2 Simptome
4.3 Riscuri
4.4 Tratament
5. Hipoglicemia (glicemia scăzută)
5.1. Afecțiuni
5.2 Simptome
5.3 Riscuri
5.4 Tratament.
Valorile glicemiei
Valoarea glicemiei este legată de vârstă. Așadar, la persoanele sănătoase limita normală a glicemiei este de:
* 72-108 mg/dl, pe nemâncate;
* 72 - 140 mg/dl, la 2 ore după masa.
Pentru persoanele cu diabet, limitele sunt altele:
* Înainte de masă: 72-126 mg/dl, pentru persoanele cu diabet de tip 1 sau
diabet de tip 2;
* După masă: sub 162 mg/dl pentru persoanele cu diabet de tip 1 și sub 153 mg/dl pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Pentru copiii cifrele sunt altele. Glicemia variază de la naștere până la 5 ani, iar valoarea normală este de la 100-200 mg/dl. Ca apoi, până la 11 ani valorile să fie cuprinse între 70-150 mg/dl. După 12 ani valoarea normală se compară cu cea a adulților.
Testele pentru glicemie
Pentru a afla ce glicemie poți face mai multe tipuri de teste, toate la recomandarea medicului. Testarea glicemiei serice este una dintre cele mai utilizate analize pentru controlarea diabetului. Iar testarea poate fi făcută și acasă cu ajutorul glucometrului.
Pentru depistarea diabetului se face testarea glicemiei à jeun, adică un test de sânge, după ce nu ai mâncat timp de 8 ore. Mai este și testarea postprandială, prin care măsurăm cât de tolerant este corpul la glucoză. Un alt test determină intoleranța la glucoză , diabetul de tip 2 și cel gestational,
Glicemia și sănătatea
Organismul creează glucoza pentru că aceasta provine din alimentele pe care le mâncăm, iar o parte din ele sunt digerate, transformate în glucoză, adică zahăr, care ajunge în sânge. Glucoza ne dă energie, dacă avem o cantitate mai mare atunci, trece imediar în celule, ca să o poată folosi mai târziu.
Dar prea multă glucoză dăunează. Diabetul 2 este dat de un nivel foarte ridicat al glucozei și dacă nu îl ții sub control poate declanșa afecțiuni ale inimii, rinichilor, ochilor și a vaselor de sânge.
Hiperglicemia
Hiperglicemia este de fapt o glicemie foarte ridicată. De aceea persoanele care au diabet, trebuie să fie atente la alimentele pe care le consumă, dar și la activitățile pe care le fac, dacă vor să nu ajungă la hiperglicemie. Iată ce vei afla despre creșterea glicemiei:
1. Afecțiuni
2. Simptome
3. Riscuri
4. Tratament
Afecțiuni
Hiperglicemia poate fi întâlnită și la persoane care au diabet de tip 1, dar și la cele cu diabet de tip 2. În ambele cazuri, glucoza tinde să se acumuleze în sânge și poate atinge niveluri periculoase dacă nu e tratată la timp. Medicul va prescrie insulina sau alte medicamente pentru reducerea glicemiei. Cele mai întâlnite cauze care duc la hiperglicemie sunt pierderea celulelor care produc insulină sau organismul a ajuns să fie rezistent la insulină. Dar poți ajunge să ai hiperglicemie și pentru că ești strsat, mânânci prea mulți carbohidrați sau ai o infecție.
Hiperglicemia este des întâlnită la persoanele care au avut infarct miocardic sau accindet vascular cerebral, cu toate că nu aveau diabet.
Simptome
Pot apărea din timp simptome ale hiperglicemie, de aceea trebuie să fim atenți la următoarele:
* Sete persistentă;
* Dureri de cap;
* Nu ne putem concentra;
* Vedere încețoșată;
* Urinare frecventă;
* Oboseală acută;
* Slăbim semnificativ;
* Glicemia este mai mare de 189 mg/dl.
Riscuri
Dacă nu tratezi la timp hiperglicemia poți ajunge să te confrunți cu alte boli, cum ar fi cele cardiovasculare, insuficiență renală, leziuni la nivelul nervilor, cataractă, probleme ale picioarelor, care pot duce chiar la amputarea lor, dar și probleme cu oasele și articulațiile, infecții la nivelul danturii.
Tratament
Este recomandat să ajungeți la medic dacă aveți simptomele enumerate, așa veți ști cum să controlați glicemia. Medicul vă va sugera să faceți mișcare, să luați medicamente, să vă verificați glicemia frecvent, dar vă poate și recomanda să un supliment cu insulină. Tratamentul ține însă de decizia medicului.
Hipoglicemia
Hipolicemia sau glicemia scăzută care apare atunci cînd nivelul de glucoză scade sub 72 mg/dl. Una dintre cauzele apariției acesteia pot fi chiar medicamentele pentru persoanele cu diabet, ceea ce este periculos, trebuie așadar să consultați medicul.
Dar și persoanele care nu au diabet pot să aibă hipoglicemie, organismul ajunge să nu mai poata ține sub control glucoza din sânge. Dar sunt puține cazuri.
Iată ce trebuie să știi despe scăderea glicemiei:
1. Afecțiuni
2. Simptome
3. Riscuri
4. Tratament
Afecțiuni
Așa cum arătam mai sus, tratamentul poate fi cauza scăderii glicemiei, dar există și alți factori care pot cauza hipoglicemie, cum ar fi mâncarea cu întârziere, exerciții fizice intense sau consumul de alcool. Dacă nu vorbim de persoanele cu diabet, atunci pot avea hipoglicemie și copiii, dar și adulții care au probleme de sănătate, sunt obeze, au rude cu diabet sau au prediabet.
Simptome
Mai toți cei care ajung să aibă hipoglicemie vor avea înainte câteva simptome.
Dar unii pacienți cu diabet pot avea prea puține semne. Principalele simptome
ar fi:
* Transpirația;
* Oboseala;
* Amețeala.
Fii atent și dacă îți este foame mereu și-a crescut ritmul cardiac sau ai ajuns să îți pierzi conștiența.
Riscuri
Dacă ignori semnele poți ajunge chiar la pierderea conștienței și asta se întâmplă pentru că și creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa cum trebuie. Pe termen lung, hipoglicemia netratată poate duce la deteriorarea nervilor, vaselor de sânge și a organelor.
Tratament
Poți să treci peste un episod de hipoglicemie cu ajutorul tabletelor de glucoză asta dacă doar ai mâncat 15-20 de grame de carbohidrați sau cu un suc de fructe. Însă în episoadele servere de hipoglicemie ai nevoie de asistență medicală, deci nu ezita să chemi ambulanța, dacă ai o criză. Pentru a evita astfel de situații trebuie să previi scăderea glicemiei, așa că poți lua gustări între mese, la două ore, așa glicemia rămâne stabilă.