Simțim cu toții urmările pandemiei de COVID-19, e apăsătoare și cu siguranță au fost momente în care ne-a fost teamă. Dar efectele pandemiei asupra persoanelor care deja sufereau de fobii au fost mult mai însemnate. Sunt multe necunoscute, tocmai de aceea și fricile sunt accentuate. Dacă ai simțit să ți s-a schimbat atitudinea când vine vorba despre pandemie, poate ar fi bine să vezi dacă nu cumva te numeri printre cei care nu știau că au fobii, iar acum suferă înzecit.

Ipohondria

Ipohondria o traducem simplu teama de a nu avea COVID. În definiție, ipohondria sau anxietatea este o frică fără temei, obsesivă a unei persoane că va face o boală gravă. În cazul nostru, orice tuse va naște în mintea acestor persoane teama că este un simptom COVID, cu toate că poate fi o reacți la prad.

Cum poți trece peste ipohondrie?

Important este să identificăm cauza crizei fobiei, pentru a o putea depăși. Este bine să ții un jurnal în care sănotezi când se accentuează teama. Să se uite mai puțin la știri despre pandemie, iar când ai timp liber lasă gândurile despre COVID-19.

Fobia de sufocare

Multe persoane când intră în panică simt că se sufocă, asta și pentru că respiră mai repde și ritmul cardiac se accelerează.

Mai e și categoria celor care, deși poartă mască de protecție, respiră mai rar când sunt în jurul altor persoane, când ies din casă, tocmai cu gândul de a nu se infecta. Ceea ce nu știu ei este că o astfel de respirație dă senazația de suforcare.

Teama de a mă testa

Mulți nu se testează să vadă dacă au SARS-CoV-2 pentru că le este teamă de rezultatul pozitiv, cu toate ar avea simptome nu fac acest pas. Chiar dacă îți este teamă, dar ai simptome precum tuse, febră și oboseală, ar fi bine să îți suni medicul de familie. Vei fi monitorizat acasă de medic, dacă testul este pozitiv, iar starea ta de sănătate este stabilă.

Fobia că alte persoane pot avea COVID-19

O altă teamă este că dacă ești în izolare cu un alt membru al familiei care e deja diagnosticat cu COVID-19 vei lua și tu. De aceea, pentru a distruge acest gând, ar fi bine să vă izolați în interiorul casei de cel care a fost testat pozitiv și să purtați mască atunci când intrați în contact. Au fost cazuri în care nu toți membri familiei au luat până la urmă virusul.

Teama de aglomerație

Suntem sfătuiți să păstrăm distanța față de semeni, pentru că este una dintre cele mai importante măsuri pentru a nu contacta virusul, dar acest lucru capătă alte dimensiuni pentru acele persoane care deja se tem excesiv de aglomerație.

Totuși dacă nu petreci mult timp într-un loc aglomerat și ai și mască, riscul de infecatre este redus.

Tripanofobia

Tripanofobia este de fapt frica de ace, care de cele mai multe ori are în spate o experiență nefericită din copilărie. Poți trece peste această teamă cu ajutorul psihologului, dar și cu ajutorul medicului psihiatru.

Misodofia

Este o teamă excesivă de murdărie, de contaminarea cu viruși. Sunt, așadar, persoane care se spală excesiv pe mâini, dezinfectează constant obiectele din jur, chiar dacă nu le-a atins nimeni. Cu ajutorul psihologului pot trece de această obsesie, dar pot primi, în cazuri excesive, chiar și tratament.

Este normal să ne fie teama de COVID, mai ales că aflăm informații noi în fiecare zi, dar cei mai mulți care au trecut prin această boală au avut simtome ușoare. Așadar, dacă vă dezinfectați cum trebuie, purtați și masca de protecție șansele de a lau virusul sunt minime.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail