Pepenele verde este un fruct revigorant, care este consumat mai ales vara. La noi în țară, se cultivă mai multe soiuri, însă în lume sunt peste 1.200 de varietăți de pepene verde. 

A fost cultivat pentru prima dată în urmă cu 5.000 de ani, în deșertul Klahari, din Africa de Sud. În secolul X, apare în China, ca în secolul XIII să ajungă și în Europa, iar apoi în America.  

Dar de ce este bine să mâncăm pepene verde în fiecare zi? 

Aport nutritiv

Pepenele verde un fruct zemos, așa că poate nu te aștepți să fie bogat în substanțe nutritive. Dar te contrazic, are vitamina B6 și B1 ceea ce te ajută să produci energie. La care se adaugă vitaminele A, B, E, K și C. De asemenea, este bogat în magneziu și potasiu, dar conține și tiamină, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan și seleniu. 

Iar consumul de pepene verde îți aduce cel puțin 6 beneficii. 

Te scapă de problemele la rinichi

Datorită nutrienților, dieta cu pepene verde îți aduce sănătate, pentru că apa din acest fruct te ajută în tratarea  problemelor la rinichi și a aparatului urinar. Potasiul din pepene te ajută la eliminarea toxinelor. Totodată vitamina A, dar și C și E te ajută șă ai o piele și un păr sănătos. 

Previne cancerul

Iar antioxidanții dietetici din pepenele verde, spre exemplu Vitamina C, poate preveni cancerul prin combaterea radicalilor liberi.  Institutul Național al Cancerului din SUA arată că radicalii liberi pot juca un rol important în dezvoltarea unor tipuri de cancer. Deoarece, stresul oxidativ duce la deteriorarea ADN-ului. 

Așadar, persoanele care consumă în mod regulat pepene verde sunt mai protejate împortiva cancerului și pentru că lycopenul, un antioxidant care previne cancerului, are efecte mai ales în cancerul de prostată, cancerul uterin și esofagian. 

Reduce tensiunea arterială

Cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul de pepene verde a dus la reducerea tensiunii arteriale din glezne și în jurul gleznelor a persoanelor de vârstă mijlocie, care sufereau de obezitate și hipertensiune arterială. Se pare că L-citrulina și L-arginina din pepene, doi antioxidanți, pot îmbunătății funcționarea arterelor. 

E o sursă de energie

Pepenele verde conține mai multe tipuri de Vitamina B, cele care produc energie. Pepenele hidratează foarte mult, așa că este bine să îl consumăm când sunt temperaturi ridicate, pentru că hidratează. Ceea ce nu fac de altfel băuturile care conțin cofeină și care îți dau energie. 

E responsabil de o digestie sănătoasă 

Pepenele verde fermentează în stomac și încetinește digestia altor alimente, așa că poate să îți influențeze greutatea. Totuși consumat între mese și în cantități mici sau doar el, poate duce la detoxifierea organismului și te ajută dacă vrei să slăbești. 

Semințele de pepene sunt bodate în nutrienți

Dacă dădeai la o parte semințele pepenelui verde să știi că sunt pline în nutrienți, au vitamina E, mai multe tipuri de vitamina B, acid glutamic, lizina, tiamina, riboflavina și acid pantothenic. 

 

De asemenea conțin amioacizi precum arginina, care ajuta, așa cum scriam mai sus, la reglarea tensiunii arteriale. Totodată, ajută la menținerea sănătății sistemului nervos și al celui digestiv, dar întreține și musculatura și articulațiile. 

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail