Candidoza vaginală este o infecție de natură fungică care este produsă de cele mai multe ori de Candida Albicans. Apare în tubul digestiv, pe piele și pe mucoase și este cel mai des întâlnită la nivelul florei vagianale.

Care sunt simptomele candidei vaginale

Infecția este des întâlnită, probabil că ai avut și tu la un moment dat, pentru că aceasta afectează 3 din 4 femei. Generează iritație, scurgeri și mâncărime la nivel vaginului și al vulvei. Iată care sunt simptomele vizibile, care ar trebui să îți dea de gândit că ai candida vaginală:

  •  Senzația de mâncărime la nivel vaginal;
  •  Inflamația vulvei, adică înroșire și umflarea vulvei;
  •  Senzația de arsură la contact sexual;
  •  Usturime la urinare;
  •  Durere vaginală;
  •  Scurgere vaginală, cu aspect brânzos;
  •  Secreție vaginală apoasă.

Dar pentru a avea un diagnostic clar, este bine să mergi la un consult la medicul ginecolog. Așa vei primi tratamentul corespunsăzor, încât să nu mai persiste simptomele.

Ce cauzează apariția candidozei vaginale

În mod normal, vaginul conține mai multe ciuperci, printre care și candida, dar și alte bacterii. Și așa cum te aștepți este nevoie de un echilibru, dacă candida se dezvoltă excesiv atunci dă semnele une infecții fungice. Dar ce poate cauza acest dezechilibru:

  •  Antibioticele, ataca pH-ul vaginului, așa că scade numărul bacteriilor lactobaccillus, cele care previn apariția în exces a ciupercilor. De aceea, atunci când luați antibiotic, este nevoie și de tratament pentru protecția florei vaginale.
  •  Diabetul necontrolat. Dacă aveți probleme cu glicemia, atunci aveți rsic crecut de infecții fungice.
  •  Nivelul estrogenului din sarcină, pilulele cotraceptive, tratamentul hormonal poate duce la dezvoltarea candidozei.
  •  Absorbantele și tampoanele intravaginale, dar și lenjeria pot cauza candidoză, de asemenea și o toaletă neadecvată a zonei intime pot fi iarăși una dintre cauze.

Cum se tratează candidoza vaginală

Dacă candidoza produce simptome ușoare, atunci medicul vă poate recomanda tratament medicamentos, fie sub formă de cremă, tablete sau ovule. Tratamentul poate dura între o zi și 7 zile. Așa vei ajunge să elimini infecia fungică.

Poți lua creme și ovule fără prescripția medicului ginecolog.

Însă candidoza poate provoca și multe neplăceri, în acest caz tratamentul va fi de lungă durată, între 7 și 14 zile. Dar în acest interval va fi eliminată infecția cu Candida Albicans. Tratamentul conține creme vaginale, unguente, tablete sau ovule. Dar mai sunt și cazuri în care este nevoie de tratament îndelungat, tratamentul poate consta în tablete sau ovule și previne apariția candidei vaginale.

Candidoza genitală la bărbați

Chiar și bărbații pot face candidoză genitală. Medicul este cel care vă va prescrie tratamentul necesar. Cele mai întâlnite simptome la acre trebuie să fiți atenți sunt: mâncărime și arsuri în zona genitală, usturime la urinare, miros puternic al urinei, inflamare și înroșirea penisului, depuneri albicioase, indigestie, disconfort în timpul actului sexual. Candida vaginală se transmite de la un partener la altul. Bărbații s-ar putea să nu aibă simptome.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail