Dacă ai trecut de 45 de ani și ai mereu senzația că îți este cald, atunci fie ești deja la menopauză fie te apropii de acea perioadă. Mai toate femeile se întreabă cum apare menopauza, pentru că se confruntă cu valuri de caldură și ziua, dar și noaptea, când transpire în mod excesiv. Dar există metode prin care poți reduce din senzația bufeurilor de la menopauză.

De ce există bufeuri la menopauză

Bufeurile reprezintă senzația de căldură, la nivelul feței, gâtului și pieptului. Multe femei și transpiră în timpul nopții. Dacă la noi nu s-a făcut un studiu despre bufeurile de la menopauză, se pare ele se manifestă la 85% dintre femei, conform articolului „Menopausal Hot Flashes: A Concise Review” publicat în National Center for Biotechnology Information, în 2019. Acestea au între 45-55 de ani și se pare că senzația de căldură persistă cam 7 ani. Dar uneori poate ajunge și până la 14 ani.

Bufeurile sunt date de schimbarea nivelului anumitor hormoni, printre aceștia estrogenul și progesteronul. De aceea simțiți acea căltură care vă invadează copul, pentru că nu se mai poate face reglarea normal a temperaturii copului.

Tocmai de aceea dereglările de temperatură duc la senzația de căldură, la înroșirea feței și la transpirația excesivă.

Există studii care atestă faptul că obezitatea și sindromul metabolic ar crește incidența bufeurilor. Din această cauză este bine să țineți sub control greutatea.

Ce simptome însoțesc bufeurile

Dacă există femei care simt doar ocazional aceste bufeuri, altora le afectează chiar viața, sunt prezente zi de zi. Iar unele au chiar probleme de somn, de irascibilitate sau depresie.

Sunt însă și metode prin care poți să ții aceste bufeuri sub control, astfel încât să nu îți inflențeze viața. Încearcă să stai într-un mediul mai rece, iar noaptea să ai în dormitor o temperature mai scăzută. De asemenea, este bine să bei ceva rece înainte de somn.

Senzația de rece o poți avea și dacă așternuturile sunt răcoroase, așa că alege un material în care să nu transpiri.

Un alt sfat este să ai mereu la tine un evantai, pentru a te răcori. De asemenea este bine să nu consumi alcool, alimente picate sau cofeină pentru că ele pot crește intensitatea bufeurilor.

Mai sus atrageam atenția că este indicat să îți urmărești greutatea, pentru că femeie suprapoderale au bufeuri mai intense. Totodadă pentru că scriam despre stările generate de menoupauză ca neroviztatea și depresia este bine să prevenim anumite stări relaxându-ne, meditația te să te ajuta, dar și plimbările în aer liber.

Cum poți ține bufeurile sub control

Un tratament hormonal poate fi soluția, dar pentru asta este nevoie să consulți medical ginecolog. Acesta îți va prescrie anumiți hormoni pentru a reducere din intensitatea bufeurilor.

Printr-o dietă echilibrată reduceți anumite modificări ce apar la nivelul glocozei din sânge și care duc la apariția unor simptome asemeni bufeurilor. 

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail