Dacă copilul dumneavoastră spune că îl doare urechea, dar are și febră. Mai mult ca sigur are otită. Otita este de fapt o infecție a urechii medii care provoacă și inflamație, dar și acumulare de secreții. Este mai des întâlnită la copiii între 6 și 15 luni, dar toată lumea poate face otită medie.

Dar otitele se clasifică după locația inflamației dar și a factorilor declanșatori în externă, medie și internă.

Simptomele otitelor

Otita are urmatoarele simptome:

  • Durere la nivelul urechii;
  • Febră care adesea depășete 40 de grade;
  • Prezintă secreții la nivelul urechii;
  • Somn neliniștit;
  • Lipsa apetitului.
  • Iritabilitate.

Dacă la început urechea era înfundată, iar auzul scădea, maim ult ca sigur că va apărea și durerea, care se agravează de cele mai multe ori noaptea. Următorul stadiu ar fi țiuitul urechii, febra, dar și secrețiile de la nivelul urechii.

Tratamentul otitelor

Medicul este cel care pune un diagnostic în legătură cu otita. De obicei, se tratează simptomele și cauza. Medicul ORL-ist poate chiar recomanda antibiotic, dacă infecția este provocată de o bacterie. Tratamentul se bazează de obicei pe aministrarea de antialgice, adică medicamente pentru ameliorarea durerii, dar și antipiretice, acele medicamente care reduc febra. Totodată sunt folosite și soluțiile otice. Acestea calmează durerea.

În cazul otitei medie acută sero-mucoasă, este nevoie de tratament ca în cazul unei răceli obișnuite. Așadar este nevoie de antiinflamatoare și de desfundare nazală dar nu sunt necesare antibioticele.

Cauzele otitelor

Otita medie acută este cea mai frecvent întâlnită și este cauzată de infecții cu anumite bacterii, de obicei: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis și mai rar Pseudomonas aeruginosa și Stafilococcus aureus.

Otita medie acuză eset favorizată și de funcționarea deficitară a Trompei lui Eustahio, de prezența polipilor, de obstrucția nazală sau a rinofaringelui. Dar de obicei cei care au viroze respiratorii, sinuzite, rinite alergice pot avea și otită. Așa cum scriam mai sus, copiii sunt predispuși la infecții ale otitei față de adulți.

Dar iată care sunt factorii care pot favorizează apariția otitei:

  •  Polipii;
  • Răcelile care duc la nas înfundat, sinuzite, rinosinuzite și chiar la otite;
  • Bacteriile din nas și gât afectează și urechia pentru că secretțiile nu pot fi eliminate corespunzător.

Vizita la medical ORL-ist și tratamentul corespunzător pot vindeca otita, în cazul în care durerea persistă și nu vă prezentați la medic infecția poate duce chiar la pierderea auzului.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail