Aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lumea au probleme cu rinichii. Așa că 1 din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor. Mai grav este că anual mor milioane de oameni din cauza bolilor de rinichi. Prin diagnostic timpuriu reduci riscul de complicații și deci și de deces.
Cum îți dai seama că ai probleme cu rinichii.
Dacă ai vreunele dintre simptomele de mai jos, este indicat să mergi la medic, dar să știi că există șanse reale să ai probleme cu rinichii:
- Picioarele și mâinile umflate. Când lichidul și toxinele din organism nu mai sunt eliminate, ci rămân în organism, atunci înseamnă că nu mai funcționează rinichii.
- Dureri de spate de o parte si de alta a coloanei. Un alt simptom care vă indică clar că aveți probleme cu rinichii.
- Urinările frecvente sunt cauzate de deficiențe ale aparatului renal.
- Urinarea tulbure este de asemenea o cauza a problemelor de rinichi.
- Lipsa poftei de mâncare asociată cu greața reprezintă la fel o cauza a îmbolnăvirii rinichilor.
- Oboseala și somnul neodihnitor pot fi cauzate de faptul că rinichii nu filtrează deșeurile din sânge. Dacă te simți extenuat și ai probleme de concentrare poate fi pentru că rinichii produc un hormon prin care creează globule roșii, dacă însă ai mai puține, atunci nu mai furnizează oxigenul atât cât este nevoie pentru muschi și creier, așa că simțim oboseală.
- Crampele musculare sunt un alt semn care arată că rinichii nu funcționează cum ar trebui. Când nivelul de sodiu, calciu și potasiu nu este cel corespunzător funcționarea mușchilor și a nervilor poate fi întreruptă.
- Nu cred că te-ai gândit vreodată că rinichii îți pot cauza probleme de respirație. Organele nu produc suficient eritropoietină, un hormon care semnalizează corpului că trebuie să genereze globule roșii. Fără acest hormon ai probleme cu anemia și respirația.
- Amețeala este altă problemă cauzată de rinichi. Toxinele pe care nu le poate filtra rinichii îți afectează creierul. Anemia poate priva creierul de oxigen, așa că te vei simți amețit, nu te vei putea concentra.
Cele mai frecvente analize recomandate de medic sunt cele de sânge și de urină. Așa afli dacă ai vreo problem la rinichi. Dar și evaluarea ureei și a creatinei din sânge, la care se adaugă tensiunea arteriale sunt alte analize importate. Iar o uroclutură îți va arată dacă ai infecție în urină.
Pentru a preveni infecțiile, este bine să bei multe lichide, citricele și ceaiul de afine sau merișor ajută la curățarea rinichilor.
Pietrele la rinichi
Afli dacă ai piertre la rinichi atunci când efectuezi o ecografie abdominală. Cele mai multe persoane ajung la un astfel de diagnostic pentru că nu beau suficientă apă sau beau cafea în exces, folosesc mult îndulcitor artificial, sare și băuturi acidulate. Problema apare atunci când nisipul de la rinichi se transformă în calculi, adică pietre, așa apar durerile intense și chiar urinare cu sânge. Calculii pot fi eliminați pe cale naturală, dar și prin uretroscopie, o intervenție chirurgicală care sparge piatra, ca apoi să fie eliminată tot natural.