Cum sa ne mentinem ochii sanatosi

De obicei, cand ne gandim ca trebuie sa fim sanatosi sau avem in vedere adoptarea unui nou stil de viata pentru a fi mai sanatosi, nu acordam prea multa atentie ochilor nostri. Dar poate ar trebui sa incepem sa ii pretuim mai mult si sa ne gandim la modul in care acestia pot fi afectati de rutina noastra zilnica. Astfel, va propun sa discutam mai jos despre sanatatea ochilor nostri.

 

1. Dietă sănătoasă

Puteti contribui la mentinerea sanatatii ochilor si, eventual, la prevenirea unor afectiuni ocular complicate prin adoptarea unui stil de viata sanatos, consumand in mod regulat alimente bogate in vitamine si antioxidanti. Studiile recente au aratat ca alimentele bogate in luteina, omega-3, vitaminele C si E sunt morcovii, legumele cu frunze verzi, nucile, fasolea si alte proteine care nu provin din carne, fructele cu pigment inchis precum afinele, murele, capsunele, ciresele si strugurii, dar si citricelel, acestea fiind asociate cu un risc crescut al afectiunilor oculare.

 

2. Renuntă la fumat

Fumatul nu are efect daunator doar asupra ochilor nostri, ci asupra intregului organism. Insa, avand in vedere ca acum vorbim despre sanatatea ochilor, va pot spune ca fumatul accelereaza progresul dezvoltarii cataractei si creste riscul aparitiei leziunilor la nivelul nervilor optici.

 

3. Protejați-vă ochii

Este important sa ne protejam ochii de lucrurile periculoase din jurul nostru. Cele mai raspandite lucruri care ne pot afecta constant, fara intrerupere, sunt poluarea si razele UV. Iar recomandarea este sa purtati ochelari pentru a preveni si a reduce expunerea la praf, la fum si la razele ultraviolete. Iar aparatul de aer conditionat, cel mai bun prieten al nostru pe timpul verii, nu este chiar atat de prietenos cu ochii nostri. Recomandarea este sa nu va expuneti direct aerului degajat de catre acesta, pentru a preveni uscarea ochilor.

 

4. Folosiți schema 20-20-20

Daca utilizitati PC-uri, laptopuri, telefoane mobile (si sigur le folositi!) nu uitati de regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute va uitati in fata Dumneavoastra, la 20 de metri, pentru 20 de secunde. Luati astfel cate o pauza scurta, binemeritata, si va odihniti ochii obositi. Iar ochii Dumneavoastra va vor multumi, deoarece nu vor mai fi uscati, nu veti mai avea dureri de cap, iar vederea nu va mai fi incetosata. Iar daca simtiti ca ochii va sunt uscati, nu apelati la automedicatie, ci este recomandat sa va adresati unui medic oftalmolog.

 

5. Mergeți regulat la medicul oftalmolog

Asa cum va spuneam la punctul 4, alegeti sa ii faceti o vizita medicului oftalmolog in locul automedicatiei. Un control pe an este recomandat pentru sanatatea ochilor Dumneavoastra. Insa, daca suferiti de diabet, hipertensiune sau aveti in familie cazuri de afectiuni oculare, este necesar sa mergeti mai des la medicul curant oftalmolog, in functie de recomandari. Este important sa tineti cont de recomandarile acestuia si mergeti la control, fara a amana.

 

6. Sănătatea organismului înseamnă și sănătatea ochilor!

Mentinerea unei greutati optime inseamna sanatate inclusiv pentru ochii Dumneavoastra. Iar o greutate corporala semnificativ mai mare decat cea normala, care duce la aparitia diabetului zaharat, se poate traduce in boli oculare majore.

 

Nu va neglijati sanatatea ochilor! Iar clinicile Puls Medica va ajuta in acest sens. Am creat un pachet special pentru sanatatea ochilor Dumneavoastra, pentru a beneficia de un consult oftalmologic complet. Iar pretul acestuia a fost redus, de la 180 de lei la doar 70 de lei. Va asteptam in clinicile Puls Medica!

 

 

Dr. GEICULESCU SONIA

Medic primar oftalmolog

Clinicile PULS

 

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail