Vârsta ne face mai vulnerabili în fața unui accident vascular cerebral. De asemenea, există și factorul genetic. În cazul în care avem o mamă, un tată sau o altă rudă apropiată, care a suferit un accident vascular cerebral, riscul ca și noi să suferim un accident vascular este înalt.

Dar care sunt semnele unui accident vascular cerebral? Iată câteva dintre acestea: slăbiciune pe o parte a corpului; amorțeală a feței; dureri de cap neobișnuite și severe; pierderea vederii; amorțeală și furnicături; mers nesigur.

Nu poți să inversezi anii sau să-ți schimbi istoricul familial, dar există mulți alți factori de risc de accident vascular cerebral pe care îi poți controla, cu condiția să fii conștient de ei. Cunoașterea este putere. Dacă știți că un anumit factor de risc vă sabotează sănătatea și vă predispune la un risc mai mare de accident vascular cerebral, puteți lua măsuri pentru a atenua efectele acelui risc.

Ce poți face pentru a preveni accidentul vascular cerebral?

Iată șapte moduri de aîncepe să îți controlezi riscurile pentru a evita accidentul vascular cerebral, potrivit unui articol științific realizat de savanții de la Harvard University.

1. Scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor uriaș, dublând riscul de accident vascular cerebral, dacă nu este controlată. Hipertensiunea arterială este cea mai mare contribuție la riscul de accident vascular cerebral atât la bărbați, cât și la femei. Monitorizarea tensiunii arteriale și, dacă este crescută, tratarea acesteia, este probabil cea mai mare diferență pe care oamenii o pot face pentru sănătatea lor vasculară. Scopul tău: un obiectiv ideal este menținerea unei tensiuni arteriale mai mici de 120/80. Dar pot exista motive întemeiate pentru care medicul tău îți va recomanda altceva. Pentru unii, un obiectiv mai puțin agresiv (cum ar fi cel mai mare de 140/90) poate fi mai potrivit.

Ce trebuie să faci:

- redu sarea din dieta ta, nu mai mult de 1.500 de miligrame pe zi (aproximativ o jumătate de linguriță)

- evită alimentele bogate în colesterol, cum ar fi burgerii, brânza și înghețata

- mănâncă 4 până la 5 căni de fructe și legume în fiecare zi, o porție de pește de două până la trei ori pe săptămână și câteva porții zilnice de cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi

- fă mai multe exerciții, cel puțin 30 de minute de activitate pe zi și mai mult, dacă este posibil

- renunță la fumat

- dacă este necesar, luați medicamente pentru tensiunea arterială

2. Pierde în greutate

Obezitatea, precum și complicațiile asociate acesteia (inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul), crește șansele de a avea un accident vascular cerebral. Dacă ești supraponderal, pierderea a 10 kilograme poate avea un impact real asupra riscului de accident vascular cerebral. Scopul tău: deși un indice de masă corporală (IMC) ideal este de 25 sau mai puțin, s-ar putea să nu fie realist pentru tine. Discutați cu medicul pentru a crea o strategie personală de pierdere în greutate.

Ce trebuie să faci:

Încearcă să nu mănânci mai mult de 1.500 până la 2.000 de calorii pe zi (în funcție de nivelul de activitate și de IMC actual). Crește cantitatea de exerciții pe care le faci cu activități, precum mersul pe jos.

3. Fă mai mult exerciții

Exercițiile fizice contribuie la scăderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale, dar este, de asemenea, un reductor independent de accident vascular cerebral. Scopul tău: fă exerciții fizice la o intensitate moderat,ă cel puțin cinci zile pe săptămână.

Ce trebuie să faci:

- fă o plimbare prin cartier în fiecare dimineață, după micul dejun.

- începe să vizitezi un club de fitness cu prietenii

- ia scările în loc de lift

 

4. Tratați fibrilația atrială

Fibrilația atrială este o formă de bătăi neregulate ale inimii care determină formarea de cheaguri în inimă. Aceste cheaguri pot ajunge apoi la creier, producând un accident vascular cerebral. Fibrilația atrială prezintă un risc de aproape cinci ori de accident vascular cerebral și trebuie luată în serios. Scopul tău: dacă ai fibrilație atrială, trateaz-o.

Ce trebuie să faci:

Dacă ai simptome precum palpitații sau dificultăți de respirație, consultă medicul pentru un examen. Este posibil să fie necesar să bei un medicament anticoagulant (diluant de sânge), cum ar fi unul dintre medicamentele anticoagulante cu acțiune directă, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială. Medicii te pot ghida în acest tratament.

5. Tratează diabetul

Având un nivel ridicat de zahăr din sânge, vasele de sânge le dăunează în timp, ceea ce face mai probabil să se formeze cheaguri în interiorul lor. Scopul tău: ține glicemia sub control.

Ce trebuie să faci:

Monitorizează glicemia conform instrucțiunilor medicului. Alimentează-te conform unei diete, fă exerciții fizice și bea medicamente pentru a menține glicemia în intervalul recomandat.

6. Renunță la fumat

Fumatul accelerează formarea cheagurilor în câteva moduri diferite. Îți îngroașă sângele și crește cantitatea de placă acumulată în artere. Alături de o dietă sănătoasă și de exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat este una dintre cele mai puternice schimbări ale stilului de viață care vă va ajuta să vă reduceți semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Scopul tău: renunță la fumat.

Ce trebuie să faci:

Cere sfatul medicului cu privire la modalitatea cea mai potrivită de a renunța. Utilizează ajutoare pentru a renunța la fumat, cum ar fi pastile sau plasturi cu nicotină, consiliere sau medicamente. Nu renunţa. Majoritatea fumătorilor au nevoie de mai multe încercări pentru a renunța. Fiecare încercare va fi un pas mai aproape de a învinge cu succes obiceiul.

Alte articole


Kinetoterapie

De ce să apelezi la serviciile unui Kinetoterapeut?

Kinetoterapia este terapia prin mișcare ce îi ajută pe oameni în diferite afecțiuni medicale, patologii ori leziuni ce le limitează acestora capacitatea activităților cotidiene.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail