Ceaiul de mușețel este o băutură populară, care oferă și o varietate de beneficii pentru sănătate. Mușețelul este o plantă care provine din florile asemănătoare margaretelor din familia de plante Asteraceae. A fost consumat de secole ca remediu natural pentru mai multe afecțiuni de sănătate.

Pentru a face ceaiul de mușețel, florile sunt uscate și apoi infuzate în apă fierbinte. Mulți oameni se bucură de ceaiul de mușețel ca alternativă fără cofeină la ceaiul negru sau verde și pentru gustul său pământesc, oarecum dulce.

În plus, ceaiul de mușețel este încărcat cu antioxidanți care pot juca un rol în reducerea riscului de apariție a mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer.

Mușețelul are proprietăți care pot ajuta, de asemenea, somnul și digestia. Acest articol vă oferă cinci cele mai importante beneficii pentru sănătate ale consumului de ceai de mușețel.

1. Poate îmbunătăți calitatea somnului

Mușețelul are câteva proprietăți unice care pot aduce beneficii calității somnului. Conține apigenină, un antioxidant care se leagă de anumiți receptori din creier, care pot favoriza somnolența și pot reduce insomnia sau incapacitatea cronică de a dormi.

Într-un studiu, femeile postpartum care au băut ceai de mușețel, timp de două săptămâni, au raportat o calitate mai bună a somnului, comparativ cu un grup care nu a băut ceai de mușețel. Ei au avut, de asemenea, mai puține simptome de depresie, care sunt adesea legate de probleme de somn. Un alt studiu a constatat că persoanele care au consumat 270 mg de extract de mușețel de două ori pe zi, timp de 28 de zile, au avut cu 1/3 mai puțină trezire pe timp de noapte și-au adormit cu 15 minute mai repede decât cei care nu au consumat extractul.

Aceste descoperiri sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii pentru a determina amploarea efectelor ceaiului de mușețel asupra somnului. Cu toate acestea, să bei ceai de mușețel înainte de culcare merită cu siguranță încercat, dacă ai probleme să adormi.

REZUMAT:

Mușețelul conține antioxidanți care pot favoriza somnolență, iar consumul de ceai de mușețel s-a dovedit că îmbunătățește calitatea generală a somnului.

2. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Digestia corectă este extrem de importantă pentru sănătatea ta generală. Dovezi limitate sugerează că mușețelul poate fi eficient pentru a promova o digestie mai bună prin reducerea riscului de anumite afecțiuni gastro-intestinale.

Câteva studii au descoperit că extractul de mușețel are potențialul de a proteja împotriva diareei la șoareci. Acest lucru este atribuit proprietăților sale antiinflamatorii.

Un alt studiu la șobolani a constatat că mușețelul este util în prevenirea ulcerului gastric, deoarece poate reduce aciditatea din stomac și poate inhiba creșterea bacteriilor care contribuie la dezvoltarea ulcerului. În ciuda acestor descoperiri, sunt necesare mai multe cercetări umane pentru a confirma rolul mușețelului în digestie.

REZUMAT:

Ceaiul de mușețel poate proteja împotriva diareei, ulcerelor gastrice, greața și gazele, probabil datorită efectelor sale antiinflamatorii.

3. Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Antioxidanții găsiți în ceaiul de mușețel au fost legați cu o incidență mai mică a anumitor tipuri de cancer.

Mușețelul conține antioxidantul apigenin. În studiile pe eprubetă, s-a demonstrat că apigenina luptă împotriva celulelor canceroase, în special cu cele de la sân, tractul digestiv, piele, prostată și uter.

În plus, un studiu pe 537 de persoane a observat că cei care au băut ceai de mușețel de 2-6 ori pe săptămână au fost semnificativ mai puțin probabil să dezvolte cancer tiroidian decât cei care nu au băut ceai de mușețel.

Aceste descoperiri sunt promițătoare, dar mai multe cercetări umane de înaltă calitate sunt necesare pentru a trage o concluzie cu privire la rolul ceaiului de mușețel în prevenirea cancerului.

REZUMAT:

Ceaiul de mușețel conține antioxidantul apigenin, care poate ajuta la reducerea inflamației și la reducerea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer.

4. Poate ajuta la controlul de zahăr din sânge

Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Proprietățile sale antiinflamatorii pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului, care apare atunci când nivelul zahărului din sânge este crescut cronic. Sănătatea pancreasului este extrem de importantă, deoarece produce insulină, hormonul responsabil cu eliminarea zahărului din sânge. Într-un studiu efectuat pe 64 de diabetici, cei care au consumat ceai de mușețel zilnic la mese, timp de opt săptămâni, au avut niveluri medii semnificativ mai scăzute ale zahărului din sânge decât cei care au consumat apă.

În plus, mai multe studii pe animale sugerează că ceaiul de mușețel poate scădea nivelul zahărului din sânge cu o cantitate considerabilă și poate fi, de asemenea, benefic pentru prevenirea creșterilor de zahăr din sânge după masă.

Majoritatea dovezilor referitoare la rolul ceaiului de mușețel în controlul zahărului din sânge se bazează pe rezultatele studiilor pe animale. Cu toate acestea, constatările sunt promițătoare.

REZUMAT:

Efectele antiinflamatorii ale ceaiului de mușețel pot ajuta în procesul de control al zahărului din sânge, mai ales atunci când este consumat în timpul mesei.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Ceaiul de mușețel este bogat în flavone, o clasa de antioxidanți. Flavonele au fost studiate pentru potențialul lor de a scădea tensiunea arterială și nivelul colesterolului, care sunt markeri importanți ai riscului de boli de inimă.

Un studiu pe 64 de pacienți diabetici a constatat că cei care au băut ceai de mușețel în timpul meselor au avut îmbunătățiri remarcabile ale colesterolului total, trigliceridelor și colesterolului „rău” LDL, în comparație cu cei care au băut apă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul ceaiului de mușețel în promovarea sănătății inimii, dar cu siguranță nu ar putea strica să îl includeți în dieta dumneavoastră.

REZUMAT:

Mușețelul este o sursă excelentă de antioxidanți cu flavone care pot juca un rol în îmbunătățirea sănătății inimii.

Dar există persoane care ar trebui să ocolească să includă în meniul său această plantă.

Următoarele grupuri de persoane ar trebui să evite mușețelul, cu excepția cazului în care un medic recomandă:

- persoanele cu antecedente de alergii severe, în special la polen: mușețelul poate fi contaminat cu polen de la alte plante, astfel încât poate provoca o reacție alergică

- persoanele care au avut anterior o reacție alergică, chiar ușoară, la produsele de mușețel: ar trebui să evite mușețelul, deoarece reacțiile alergice se pot agrava cu timpul

- sugari și copii foarte mici

Ceaiul de mușețel, la fel ca mierea și alte produse naturale, poate fi contaminat cu spori de botulism. Majoritatea adulților sănătoși pot lupta împotriva infecției, dar este posibil ca sugarii să nu fie capabili. Mulți medici recomandă sugarilor și copiilor mici să evite mierea și, de asemenea, ar trebui să evite produsele de mușețel.

De asemenea, nu este sigur să folosiți mușețel ca înlocuitor al tratamentelor medicale dovedite. Dacă cineva ia medicamente, ar trebui să-și întrebe medicul despre potențialele interacțiuni cu ceaiul de mușețel.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail